• TTWP

Quarantine Wedding Tips - Part 5: How to write beautiful personal vows for your lover?

We zijn helaas niet allemaal geboren schrijvers of dichters. Het schrijven van vows (geloftes op z’n Hollands) is en blijft lastig. Ze moeten persoonlijk zijn, niet cliché en vol leuke anekdotes. Het liefst zorgen ze ook nog voor zowel een lach als een traantje bij jullie én bij jullie gasten. Pfoe, dat klinkt als een hoop werk. Valt mee hoor, gelukkig kunnen jullie de quarantaine periode hier goed voor gebruiken en hebben wij een mooi stappenplan om jullie op weg te helpen

(Thank us later!):


Waar moet je beginnen? Realiseer dat het tussen jullie tweeën is en dat het daar om draait. Bespreek of het überhaupt iets voor jullie is om de vows hardop voor jullie gasten uit te spreken. Jullie kunnen er ook voor kiezen om de trouwambtenaar het woord te laten doen tijdens de ceremonie en in privé jullie vows voor te lezen of geschreven aan elkaar te geven. Hoe dan ook, zet een goede bak koffie en neem de tijd voor het schrijven.


Stap 1: Hoe willen jullie de vows doen?

Willen jullie de vows voorlezen aan elkaar? Wij hebben bijvoorbeeld een bruidspaar gehad die de vows aan elkaar zongen met een gitarist erbij! Alles is mogelijk want dit is jullie moment. De vows moeten natuurlijk een verrassing blijven maar wij raden aan om richtlijnen met elkaar te bespreken. Denk hierbij aan de “tone of voice” en de lengte van jullie vows.


Stap 2: De voorbereiding.

Bedenk wat je belangrijk vind om te vertellen aan jouw partner en waar het bij jullie echt om draait. Dit klinkt makkelijker dan het is want er zijn zoveel redenen waarom jullie bij elkaar zijn. Gebruik deze handige vragenlijst om te bedenken wat de dingen zijn die je wilt zeggen:

Picture taken at One Fine Wedding Day Event
  • Hoe voel je je bij hem of haar?

  • Welke woorden komen er in je op als je aan de ander denkt?

  • Hoe hebben jullie elkaar ontmoet?

  • Wanneer wist je dat je echt verliefd was?

  • Wat zijn grappige, geweldige, mooie dingen die jullie samen hebben meegemaakt?

  • Waarom ben je een beter persoon met de ander?

  • Wat hebben jullie gemeen en wat zijn jullie verschillen?

  • Waarom wil je trouwen?

  • Wat zijn jullie toekomstplannen?

Door de antwoorden op deze vragen uit te schrijven op papier heb je al snel een richtlijn en is het makkelijker om te beginnen aan een mooi verhaal.Stap 3: Ga op zoek naar inspiratie.

Pas op; vermijd absoluut de clichés, maar om in de sfeer te komen kan het zeker geen kwaad om inspiratie te zoeken. Om te beginnen natuurlijk de film "The Vow" met Rachel Adams en Channing Tatum om helemaal bij weg te zwijmelen. Ook online magazines zoals Brides, hebben mooie voorbeelden van beroemde wedding vows. Een van onze favoriete komt uit Friends, tijdens bruiloft van Monica en Chandler, bekijk hier het perfecte voorbeeld van persoonlijk, lief en ook grappig. Of deze uit Greys Anatomy (Meredith and Derek):


"To love each other, even when we hate each other. No running—ever. Nobody walks out no matter what happens. Take care when old, senile, smelly. This is forever."


Hier smelten wij van.


Stap 4: Begin met de opbouw.

Nu jullie de inhoud hebben opgeschreven en inspiratie hebben gevonden is het tijd voor het maken van een goede opbouw. Een mooie, grappige of emotionele anekdote is een mooi begin, maar kan ook goed werken op het eind. Een makkelijke structuur om je aan te houden is de chronologische volgorde van jullie relatie. Of kies een thema wat bij jullie past en pas dit toe in je verhaal. Begin met schrijven en bedenk je dat het ook best grappig en luchtig mag zijn en niet alleen maar emotioneel. En nogmaals; het is jullie moment; inside jokes en dingen die alleen jullie begrijpen mogen altijd.


Stap 5: Vraag om feedback en oefen!

Als je je eigen verhaal al tig keer hebt doorgelezen is het wellicht tijd om het door iemand anders (tip: niet je partner) te laten lezen of voor te lezen. Je kan dan goed testen hoe je overkomt en je raakt ook meer gewend aan het voorlezen.

Wij willen jullie nog het volgende meegeven; maak je niet te druk. Deze dag is om te genieten en niet om te stressen. Goede voorbereiding scheelt al een hoop; vooral lekker alles laten gaan zoals het gaat en spreken vanuit je hart, dit zorgt vaak voor de mooiste momenten.

Heel veel liefs,

Nina & Susanna

#quarantineweddingtips #writingpersonalvows #vows #weddingvows #weddingplanner #amsterdam #amsterdamweddings #quarantaine #bruiloften #geloftes #bruilofttips #weddings #bridestobe #bridetobe #bruiden

251 weergaven0 opmerkingen